Isnin, 26 Oktober 2009

Parkour


Pernah kah anda mendengar atau terbaca mengenai sejenis "seni pegerakan merentasi hutan batu". Kombinasi kelajuan menakjubkan, aksi-aksi akrobatik serta imbangan badan. Mungkin perkataan ini agak asing bagi kita namun aksi sebegini secara tidak sedar sering kita lihat di pawagam atau filem-filem berunsur aksi. Contonhnya di dalam filem BLOK13, BLOK13-II, ong bak, dan beberapa filem lain.

Parkour sebenarnya bukan sekadar lakonan malahan ianya menjadi kekuatan individu yang hidup di kawasan 'slum' bandar yang dipenuhi aktiviti jenayah dan gangsterism. Aksi melompat antara bangunan, berlari di bumbung, melepasi tangga, mencelah di antara ruang tingkap dan pelbagai lagi. Dikatakan berasal dari nagara Perancis. Mereka mengunakan pesekitaran kawasan kediaman mereka sebagai tempat latihan dan kemahiran ini digunakan untuk situasi kecemasan atau untuk bergerak dari lokasi A ke lokasi B. Oleh itu  Selain tingkap,tembok, bumbung, elemen lain seperti tiang dan infrasruktur yang terdapat di bandar diekplotasi sepenuhnya.


Mengikut apa yang dinyatakan Parkour mula berkembang pada tahun 1902 sebelum perang dunia pertama.Ketahui lebih lanjut. clik di sini3 ulasan:

 1. mengerikannn.. tp ada styleee lahhh ;)

  BalasPadam
 2. parkour best.ada satu movie dulu kan pasal sukan ni.teringin gak nak cuba.

  BalasPadam
 3. ingatkan sekadar lakonan.. rupanya ada maksud dankepuasan yg tersirat..

  salam buat kamu

  BalasPadam